Lokal journalistik?

2014-05-08, kl. 06.30. Idag har vi en sån där  trestavig igen - Åke - och bara Åke har namnsdag idag. Grattis!
 
Hade en supertrevlig dag igår - det mesta gick på räls. Och avslutades med ett trevligt kvällsmöte med Cecilia Wikström. Hon höll publiken fängslad bland annat om sina berättelser om flyktingar och henns kamp för mänskliga rättigheter.
 
Dock blir detta blogginlägg - kort - mycket kort. Ska bara ifrågasätta värdet av "lokal journalistik". Inte en eda journalist dök upp till Cecilias presskonferens igår. Och inte var de med på något av besöken heller.
 
Naturligtvis är jag lite ego i den här frågan. Men den har en mycket större dimension. När vi bjuder in makthavare är det inte bara för att vi tycker det är trevligt att träffa dem. Utan för att ge dem en inblick i våra förutsättningar här upp. För att skapa förståelse för våra behov i olika frågor som kräver politiska beslut. Om media inte hjälper till och ger publicitet så kan man fråga varför makthavarna ska besöka oss här i periferin.
 
Det är ju inte helt ovanligt att lokala medier söker stöd hos politiken när deras lokala redaktioner är hotade. Så även dessa borde ha ett egenintresse att skapa relationer med - och för all del kritisk granska också - dessa makthavare.
 
Jag lät min ilska vila till idagi- tills jag läst tidningarna. Media är ju anorextiskt slimmade - så det kan ju vara så att en "u-båt gått på grund".Men när jag nu läst tidningarna finns inget som borde slagit ut en artikel om Cecilias besök.
 
Som lök på laxen läser jag i "blåa" Kuriren att de ska ha en fredagsintervju med en "välkänd norrbottning" - "röda Marita Ulvskog. Och detta mitt i brinnande (nåja glödande) eu-valrörelse. Detta samtidigt som de inte skriver en rad (eller ber oss skicka något) om Cecilia Wikström - barnfödd i Kalix - och troligen besökande Norrbotten oftare än Marita. Cecila har dessutom  nyligen blivit utnämnd som troligen den "tyngsta" och aktivaste eu-parlamentarikerna från Sverige,
 
Radio Norrbotten gick mot strömmen .- och hade ett inslag/intervju med Cecilia. De har EU-vecka i veckan och låter olika röster framträda. De som har eller kanske kommer att ha inflytande i EU. 
 
Radio Norrbotten har dessutom aviserat att de direkt efter eu-valrörelsen vill sätta sig ned med partierna och informera om sitt upplägg för höstens val. 
 
All heder till Radio Norrbotten som förstått ansvaret med att vara tredje statsmakt!!
 
Särskilt besviken på Norrbottens Kuriren där man verkligen kan ifrågasätta den partipolitiska neutraliteten på nyhetsplats/krönikor/bilagor - men det är inte moderaterna som marknadsförs - utan sossarna!!
 
Själv ifrågasätter jag för första gången om jag verkligen vill betala 7 kronor om dagen för något som jag inte får lokal journalistik. Det finns ju kreativa ideér om  utveckling av sociala medier. Kanske dags att sadla om och stötta dessa?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback