Genusperspektiv

2014-05-09, kl. 06.00. Och idag hurrar vi främst för EU-dagen - men också för Reidar och Reidun. Läser att Reidun hamnat här mest pga av sitt släktskap med Reidar. Undrar om det är den manliga normen som styr även här - först mansnamnet och sen dess kvinnliga släkting. Genusperspektiv!
 

Blev en rejält lång arbetsdag igår - startade 8 och kom hem först efter kl. 21. Och ändå sitter jag nu här och skriver en kom-ihåg-lista på sånt jag borde hunnit igår. Det var T2 och jag som kamperade ihop igår - J1 i Skellefteå och T1 på minisemester till Berlin. Mycket förberedelser för EU-valrörelsen som drar igång på "rikt" nu i helgen.
 
Hade ett gäng som klistrade valaffischer igår. Kommer upp på söndagkväll. Skönt att undvika en helg med all den vandalisering som brukar ske då. Kasnske affischerna kan klara den här kortare valrörelsen. Kul iaf att FP får bästa betyg på valaffischerna - iaf i de två udnersökningar jag sett.
 
Avslutade dagen med årsmöte för Brf Tigern - för jobbets räkning. Nio personer - som borde varit minst det dubbla - om vi räknar br-innehavare. Oroande att engagemanget är så dåligt - tom när det gäller att bevaka sitt boende och ägande.
 
Vädret underlättar - återigen en morgon med strålande sol och blå himmel. Humöret stiger. Minns min förra lägenhet där jag bara stack ut handen för att hämta in tidningarna - men det är rätt skönt med morgonens promenad - 2x62 steg för att hämta tidningarna. Hinner lagomt pejla av vädret.
 
Och nu är tidningarn avpejlade och klockan före 6. Egentligen väldigt onödigt att reta upp mig på att Kuriren marknadsför socialdemokraternas första namn till EU på sin första sida. Gratis annonsplats på ettan - till socialdemokraterna av obundet moderata Norrbottens Kuriren. Fast jag får väl säga som det under åren sagt om en och annan politiker - "hen är oppositionens största tillgång".
 
Fast Kuriren toppar med en annan nyhet - att Hertsölunds förskola med 60 platser tvingas stänga pga av fuktskador. Men det har man plussat in.
 
Och ett rejält avbräck för sossarna - kanske mest mentalt för de spm stred för Lekfalk. Nu byts landsingsrådskarriären av - Lekfalk ny regionchef för företagarna.
 
Ordet genusperspektiv väcktes faktiskt av NSD:s toppnyhet - rekord svindel - en 60 årig kvinna i Kalix misstänkt ha förskingrat närmare 10 miljoner kronor. Och till höger om den artikeln finns en om en kvina i 50-årsåldern som åtalas för grov förskingring. Men av någon anledning får vi där bara veta att det är i Norrbotten - ingen ort. Skillnaden i publiceringsetik? Och visst är det en övervägande andel av förskingrarna som är kvinnor?
 
Glad nyhet att det finns nytt hopp för lilla Maria och hennes familj. Migrationsverket gör en omprövning. Läste ett inlägg från en handläggare som var väldigt kritisk till Buchts agerande i ärendet. Hävdade att det var märkligt att Bucht först är med och bestämmer reglerna och sen försöker vinna politiska poäng genom att ifrågasätta i riksdagen. Handläggaren menade att efter ett beslut om avvisning ska de alltid pröva om mottagande land kan ta emot på ett värdigt sätt. Alltså att detta skulle vara rutin. Tyvärr tror jag dock att det behövs opinion för att denna prövning ska ske med ett humant tänk.
 
Läser på FB om den familj från Älvsbyn som avvisats till Irak. Efter sju år i Sverige - där två av barnen är födda här. Deras berättelse visar inte alls att mottagande land är säkert att återvända till. Tyvärr har ju Sverige, Norrbotten och Älvsbyn (och media) bara ork för en debatt i taget. Deras fruktansvärd öde har kommit i mediaskugga - bortsett då från PT kanske.
 
Nu läger att köra igång fredag, Blir en hektiskt dag idag också. Som avslutas med dejt med Maja vid 17-tiden. Fast efter det ska jag tanka och packa bilen för en heldagskampanjande i Gällivare i morgon. Håll tummarna för fint väder!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback