Ingen fart i Sticket

Tänk att det nästan ska måsta bli lunch innan Sticket finns ute på nättidningen. Ingen sting i Sticket så att säga.

Sakligt sett har
GB rätt - med folkpartiets förslag till region Norrbotten fullt utvecklat med statligt ansvar för sjukhussjukvården och kommunalt övertagande av primärvården blir det inte mycket kvar om man jämför med idag. Men den regionala utvecklingen som idag ligger fördelat på länsstyrelsen och landstinget är viktiga frågor. Liksom den läns- eller regionövergripande kulturen. Liksom en del infrasturktur och trafikfrågor. Lägg till det att även en sjukhussjukvård med staten som huvudman behöver demokratisk insyn och inflytande på regional och lokalnivå så finns det nog i det korta perspektivet motiv för ett direktvalt regionfullmäktige. Möjligen kan det på sikt leda till att vi kan övergå från 3 beskattningsnivåer till 2 - vilket förmodligen skulle innebära en uppbromsning av skatteuttaget. Som idag ligger ju primärkommunen och landstingskommunen och tjuvpassar på varann för att komma med sin skattehöjning vid lämplig tidpunkt. 

Men det märkligaste nu med skriverierna är i alla fall att det uttalande som vi antog i lördags har mottagits som en nyhet. Själv såg jag det mest som en pedagosgisk repetition behövlig för oss själva för att debatten ibland förvirrar. Och för att visa att vi inte bara är NEJ-sägare utan har en klar och tydlig JA-linje. Som vi haft i många år!

Den stora katastrofen med det liggande förslaget till Stor Norrland är att den fungerande sjukvårdsregionen som idag finns med de 4 nordligaste länen slås ut. Som Fia med knuff åker nu Jämtland och delar av Västernorrland ut. Förvisso i en del fall av egen fri vilja - men det slår undan underlaget för den riktigt högspecialiserad vården vid vårt regionsjukhus i Umeå. Riktigt illa är det.

Men annars är det riktigt bra med mig - har fått undan en del som legat på så att säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback