Morgonens snackis

Mitt humör är inte det allra bästa på morgonen. Efter att äntligen ha fått till det - med att stiga upp i alla fall halvfem - så funkade naturligtvis inte internet. Och jag städade, monterade, bonade golv och hängde tavlor och lamor igår kväll så jag tände inte en si datarummet. Abstinensen var med andra ord redan stor när jag satt mig vid datorn och fick beskedet att webbsidan inte kunde visas.

Kanske därför jag spetsade öronen lite extra - och får då höra att "morgonens snackis" är kvinnan som är försvunnen i Gällivaretrakten - med det sättet att uttrycka sig trodde jag förstås att ärendet fått en lycklig och smått komisk upplösning. Men så är inte fallet - jag hoppas verkligen att Radio Norrbotten drabbas av den lyssnarstorm de förtjänar. Så säger man bara inte - morgonens snackis - om något där en ung kvinna i värsta fall är bortförd och mördad.

Och apropå mord så håller jag helt med Ylva Mjärdell om att sörjande anhöriga inte ska behöva se obduktionsbilder av nära och kära på nätet. klart att värnet och respekten för offentlighetsprincipen måste upprätthållas - men det måste få att förena med att inte kränka integriteten för döda barn. Och inser att debatten förts i NSD vars insändare inte är länkningbara - i alla fall svarar en sign. Sofia idag och säger att det inte behövs någon lagändring - och det är möjligt att hon har rätt - men en FÖRÄNDRING behövs av tillämpningen.


Nu ska jag dra till jobbet - och återkommer därifrån om det nu var något värt att kommentera i lokaltidningarna.


Kommentarer
Postat av: Lars-Erick

Det var 2 morgonsnackisar väl. Lokalt om den försvunna kvinnan. Riks om Reinfeldts huvudlösa utfall mot Karl Sigfrid, en vuxenmobbning som borde vara omöjlig. Att tvångskvitta ut en riksdagsledamot borde vara omöjligt ur konstitutionell synpunkt. Men såvitt jag hittills vet så är det inte lagreglerat. (Jfr Olle Wästbergs nyhetsbrev i aug.)

Helt rätt, vi ska slippa se obduktionsbilder både i papperstidningar, teve och på internet. Och det behövs ingen skärpt lagstiftning om det. De går att sekretessbelägga av domstolen, i detta fall tingsrätten. Någonstans har jag (kanske det finns i ett av inläggen till Ylva M också) laghänvisningen.

Samtidigt ska vi vara rädda om yttrandefrihet och offentlighetsprincipen likaväl som om den personliga integriteten.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback