Skillnad på Region och Storregion

2010-07-08, kl. 06.30
 
NSD har idag (irriterande att artikeln inte finns i nättidningen) ett helt uppslag om Birgit Stöckel som "kärringen mot strömmen". Birgit jublar över en kommande storregion - i motsats till övriga borgerliga politiker i Norrbotten.

Blir irriterad över att en så erfaren journalist som Sandor Berglund inte förmår se skillnaden mellan regionbildning och Storregion. Men han är långt ifrån ensam.

Visst är det korrekt att regering efter valet - oavsett - färg troligen kommer att besluta om regionbildning. Det är en reform som Folkpartiet länge jobbat för - att avlöva den indirekt valda länsstyrelsen till förmån för ett direktvalt organ. Mer bestämmande regionalt med andra ord.

Men att en borgerlig regering skulle tvinga in Norrbotten i en storregion ser jag som uteslutet. Precis som Halland blev Region Halland blir Norrbotten Region Norrbotten. Enkelt eller hur?

Norrbottens väljare har frågan i sin hand. En borgerlig valseger i landstingsvalet - och ansökan om storregion dras tillbaka. En seger för Kent Ögren & co - och Kent plockar fram det han idag kallar för en "ickefråga".

Nå nu till roligare saker - grattis på namnsdagen - Kjelle på gränderna i Gammestad.

Roligare har också Bo-Ture blivit i sin nya roll som krönikör - riktigt roligt skrivet om "Entréer och sortier". Och bra ledare i Kuriren också - riktigt intressant att läsa mot bakgrund av att sossarna anser att Mona Sahlin mobbas och förtalas. Kanske är det så att man "kackar i eget bo". Läs citaten från Sven-Erik Östberg och Peter Hultqvist - omdömen om Sven-Otto Littorin.

Jag hör ljudet från småfötter som springer på övervåningen. Jag hörde dem redan klockan 5 - och skrattade för mig själv. Det kostar på att vara farmor - ottan är inte kusin Kerstins bästa tid.

Och idag får jag köra med undanhållning - då Luleågänget ska ha presskonferens. Sen ska bilen packas för Pajala marknad - dejt med Kurt ikväll - vid Statoil i Persön.

Och promenade får vänta till ikväll - men visst är det fyra dagar å rad nu?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback