"Jaget"

2012-04-22, kl. 08.30

Händelselöst verkar det ha varit under helgen - både lokalt och i riket. Har vandrat igenom nättidningarna - och det enda jag hittade var Ja
n Bergstens krönika om "jaget" - intressant iakttagelse. Tidigare var det i tidningsvärlden en styggelse att använda ordet jag - journalisten och hans familj var ointressanta enligt NSD:s handbok - bokstäverna j, a och g - skulle inte skrivas ihop.

Intressant särskilt som jag själv reagerade när Kuriren senast bytte ledarskribent - han skrev jag i var och varannan rad. Överdrivet av mig kanske - men jag upplevde det så - och var tvungen att jämföra med NSD:s ledare och det var en markant skillnad. Enligt Bergsten så kan det vara en förskjutning från kollektivism till egoism - men det måste väl vara en socialists sätt att uttrycka det - för mig är motpolen till kollektivism - individualism.

Eftersom jag råkade ha lördagens Kuriren kvar här så roade jag mig med att leta "jag" i krönikan av en riktig gammelledarskribent - och till slut fann jag ett. Ett enda!

Men hur roligt uttryck som helst hittade jag i krönikan Signerat Bosse Östman. "...Bosse Strömbäck (V)  vimsade runt som en berusad bläckfisk och försökte sträcka ut armarna i alla väderstreck samtidigt". Jag läste den artikeln/intervjun med Bosse Strömbäck och måste tillstå att Östmans beskrivning är på pricken!

Nu hade jag därmed bevisat att det är en generationsfråga - lite äldre lyder fortfarande läroboken att inte skriva ihop de tre bokstäverna - medan yngre gör det. Men så råkade ögonen falla på den krönika - också Kuriren 2012-04-21 - som signerats av min forne alliansbalskavaljer Jonas Grafström - och inte ett enda "jag" hade han lyckats åstadkomma. Så föll den tesen

När skrev blogg på riktigt - under min politiker tid - så gick jag in för att inte skriva "man"(som är så vanligt i politikervärlden) utan "jag" där det var tillämpligt. Det krävde en del mod - med "man" så drar man liksom med många andra också men "jag" då är man - förlåt - jag ensam vid skampålen.

Och snart är helgen slut - går fort när man har roligt. Och hämtade ju Sara och Lisa på fredageftermiddag. Vi inhandlade och sen hade vi fredagsmys till vilket vi inviterade kusin Kerstin. Sovmorgon och långfrukost - med mysmat som Lisa uttryckte det. Vid lunchen drog vid till mormodern där mostern så småningom dök upp och tog över "barnvaktandet". Så nu är flickorna förhoppningsvis på Östergatan.

Vad jag gjorde efter det minns jag inte så noga - röjde lite kanske. Och nu ska resten röjas därefter blir det en tur till stan för veckoinhandling. Och förmodligen en lite tur till jobbet för att lägga upp veckan.

För övrigt snöar det inte idag. Säsongens intensivaste fågelkvitter mötte mig då jag hämtade in DN vid halvsjutiden. Kanske tecken på att våren bestämt sig för att komma igen?

Och stort grattis till Mohammad som fyller 59 idag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback