– Det kommer att kännas fantastiskt att se det i tryck, säger Ove Friman, president i föreningen Pumlans vänner.

Det är Svenska akademin som aviserat att ett tiotal nya dialektord kommer att plockas in i nästa upplaga av ordlistan. Den ska tryckas någon gång under 2015.

Bland övriga nya ord återfinns butta (som betyder knuffa), katig (kavat) och exter (hyss).

– Pumla används i Norrland. Det är ett ord som jag vet att många saknar i ordlistan. Det betyder julgranskula, säger Lena Wenner, dialektforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Att påstå att Ove Friman vigt sitt liv till att lyfta fram ordet pumla är en smula överdrivet. Det var först 1988 som han tog upp kampen efter att ha upptäckt att stora delar av Sverige inte hade en aning om ordets existens.

Han bildade föreningen "Pumlans vänner" som i dag har 803 medlemmar.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska fira det här. Det ska förhoppningsvis bli någon form av releaseparty som ska äga rum i Luleå. Det är ju ändå där som ordet är mest vanligt.

President Friman är dock en smula missnöjd över hur Svenska akademin tolkar ordets betydelse.

– Det är en vanföreställning att pumla betyder julgranskula. Egentligen betyder ordet "ihåligt föremål i glas". Kommer du ihåg att man brukade till exempel tala om att gamla kaffebryggare som hade glaspumlor?.

Framgången till trots, kampen går vidare.

Flera goda nyheter - Sverige vidare i EM-kvalet i basket - 1871 personer hejade fram landslaget. Och duktiga och färgstarka Barthold visade vägen.

Mindre goda nyheter - att inte ens rikspatienter får förtur till mammografin. En kvinna med misstänkt knut som upptäcktes i lördags får vänta 4 veckor. Vilken stress!

Och Pajala Pride får mer reklam. Striden med ordförande i företagarna fortsätter. Undrar för övrigt om han inte lämnade moderaterna för att de var för "homovänliga"?

Nu är det dags att ta itu med den här dagen. Mycket att planera inför helgen. Har dels Luleå Pride att tänka lite på. Sara ska låna min Pridehatt. Sen har jag 30 års, 70 år och 80 årskalas. Plus ett 22 års! På två dagar! Gäller att få logistiken att funka.

Ha en bra torsdag - ärtsoppa idag?